Cognitieve Therapie: Methoden en Technieken

Je kunt hier de video demonstraties gemaakt door Remco van der Wijngaart en Reinier Kreutzkamp bestuderen ten behoeve van de opdrachten in de cursus. Als je meer wilt zien dan kun je DVD bestellen via cognitievetherapie.nl.

Voor- en nadelen

Een korte intro op de techniek: voor- en nadelen van de gedachte

Clientbeschrijving

Joost is 35 jaar en woont samen met vriendin en dochter. Hij lijdt aan angst- en stemmingsklachten. Hij voelt zich snel tekortschieten in sociale situaties en is bang voor negatieve beoordeling. Hij neigt tot vermijding van sociale situaties. Hij heeft ook terugkerende paniekaanvallen waarbij hij bang is om flauw te vallen. Hij heeft ook agressieve intrusies die hij met dwanghandelingen onder controle probeert te krijgen. Als gevolg van deze klachten heeft hij depressieve perioden en voelt zich schuldig en tekortschieten naar zijn omgeving. Hij is opgegroeid als enig kind met ouders die enerzijds beschermend maar anderzijds ook kritisch waren. Als gevoelige jonge maakte dit hem onzeker en hij deed erg zijn best om alles goed te doen.

Thought record

In de volgende video fragmenten demonstreert Christine Padesky haar model van het gedachtenrapport zoals beschreven in ‘Je Gevoel de Baas’. In deze bibliotheek vind je ook een samenvatting van dit boek.

Toelichting

Deze fragmenten laten een CT sessie van ruim een uur zien waarbij het ’thought record’ in detail wordt gedemonstreerd. Ieder fragment duurt ongeveer een kwartier.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.